Kameraad in isolatie geplaatst vanwege het niet kunnen nemen van vingerafdrukken

Posted on februari 21, 2017


wildedemoDe kameraad die afgelopen zaterdag werd gearresteerd na een onaangekondigde demonstratie tegen politiegeweld en repressie in de Haagse Schilderswijk word nog altijd vastgehouden. Justitie doet er alle aan om de kameraad onder druk te zetten en het hem zo moeilijk mogelijk te maken. Hij zit momenteel in de isoleercel in het Huis Van Bewaring in Alphen aan den Rijn.

Afgelopen zaterdag demonstreerden ruim 20 mensen onaangekondigd in de Haagse Schilderswijk tegen repressie en politiegeweld. Omdat er steeds meer politie ter plaatse kwam ging de demonstratie na een kwartier uiteen. Nadat de politie de wijk uitkamde werden er zeven mensen aangehouden, zes van hen werden na enkele uren weer vrijgelaten. Een van hen zit dus nog steeds vast. Er wordt hem alleen een simpele overtreding als openbare ordeverstoring ten laste gelegd. Een overtreding waar je normaliter 6 uur tot maximaal 12 uur voor mag worden vastgehouden, en waar hoogstens een geldboete op staat. Maar toch zit de kameraad nog vast.

Hij word nog steeds vastgehouden omdat de Officier van Justitie beweert dat hij niet heeft mee gewerkt aan het afnemen van vingerafdrukken. Echter is dit niet waar, op het politiebureau werkte hij wel mee aan de afname van vingerafdrukken, alleen lukte dat niet omdat hij lijm op zijn vingers heeft. Dat het niet lukt om vingerafdrukken af te nemen vanwege praktische reden, of dat iemand het afnemen van vingerafdrukken fysiek tegenwerkt is een wezenlijk verschil. Toch werd de kameraad in verzekering gesteld en zelfs voor de Rechter-Commissaris gebracht. Die besloot, tegen alle verwachtingen van de advocaat in, hem vast te houden tot aan de rechtszaak op 1 maart.

Isolatie en pesterijen
Na het besluit van de Rechter-Commissaris werd hij overgeplaatst naar het Huis van Bewaring in Alphen aan den Rijn. Daar werd hij vervolgens in de isoleercel geplaatst omdat het niet lukte zijn vingerafdrukken af te nemen. Ook kreeg hij geen registratienummer waardoor hij nu geen post kan ontvangen.

Al deze repressieve maatregelen lijken een vergelding te zijn vanwege een actie tegen politiegeweld, een actie die zich juist richtte tegen de repressie van mensen die zich verzetten tegen politiegeweld. Justitie schrijft in haar eigen wetten dat je nooit hoeft mee te werken aan je eigen veroordeling. Deze zaak laat zien dat ze het wetboek interpreteren zoals het haar zelf uit komt.

Wij roepen op om dit bericht zo veel mogelijk te verspreiden en op 1 maart naar de rechtszaak te komen. De zitting begint om 13:30 en zal plaatsvinden in het Paleis van Justitie, Prins Clauslaan 60 in Den Haag. We verzamelen om 12:45 voor de deur. Natuurlijk zijn er nog allerlei andere manieren om je woede en solidariteit te uiten. Want onthoud: zij hebben de macht, wij hebben de nacht!

Solidariteit met onze opgesloten kameraad! We zijn fucking boos en willen hem vrij!

Posted in: Nieuws