Radek is vrij! Nieuwe zitting aangekondigd

Posted on april 30, 2019


Vandaag diende de rechtszaak in Den Haag tegen de Poolse arbeider Radek die al meer dan een half jaar in voorarrest zat in het huis van bewaring in Alphen aan den Rijn. 15 kameraden, waaronder enkelen uit Polen waren aanwezig om solidariteit te betuigen.

Radek wordt er van verdacht op 22 oktober 2018 de Poolse ambassade binnen te zijn gegaan en zichzelf met benzine te hebben overgoten. Hiermee vroeg hij aandacht voor de mensonterende situatie waar Poolse arbeiders in Nederland zich in bevinden.

Radek vertelde tijdens de zitting kort over de situatie van hemzelf en andere Poolse arbeiders in Nederland. Zo worden ze structureel onderbetaald. Is er een constante dreiging vanuit het uitzendbureau om zijn baan en huis te verliezen. Als arbeiders niet konden werken door ziekte, hingen deze bedreigingen hen direct boven het hoofd. Radek vertelde dat er zelfs een inbraak door het uitzendbureau in zijn woning had plaatsgevonden. Nadat Radek bleef vasthouden aan een eerlijk proces-verbaal over die inbraak bij de politie, werd hij door diezelfde politie bedreigd zijn zaak op te geven of anders ‘zou er weleens harddrugs in zijn woning gevonden kunnen worden.’

Radek verwoorde het op het einde zelfs zo dat de omstandigheden in de cel waar hij nu al meer dan 6 maanden wordt vastgehouden beter waren dan zijn huisvesting via het uitzendbureau. Met zijn actie wilde hij aandacht vragen voor de situatie van Poolse arbeiders in Nederland. Volgens Radek was het niet zijn bedoeling om zichzelf in de brand te steken. De aansteker die hij in zijn hand had was door hem onbruikbaar gemaakt. Ook het rapport van de Nederlands Forensisch Instituut (NFI) bevestigt dat. Radek zag geen andere uitweg dan deze actie te ondernemen omdat andere methodes op niks uitliepen.

Zijn verhaal werd afgekapt door de rechter omdat volgens haar de zaak vandaag niet inhoudelijk werd behandeld. De advocaat vroeg tijdens de zitting om de voorlopige hechtenis op te heffen. Natuurlijk ging de officier van justitie hier tegenin. Na een schorsing van een kwartier besloten de rechters de hechtenis op te heffen en dat Radek vandaag vrijgelaten moest worden.

De rechtszaak tegen Radek gaat 16 mei verder in de rechtbank in Den Haag (Prins Clauslaan 60) en start om 15:00. Meer informatie over de zaak kun je hier vinden: ‘Poolse arbeider in Nederlandse gevangenis. Vrijheid voor Radek!

Tegen alle bazen, onderdrukking en uitbuiting. Voor de anarchie!

Posted in: Nieuws