Rode verf aan woning Rhodia Maas, directrice Dienst Terugkeer en Vertrek

Posted on augustus 26, 2016


[Deze claim is overgenomen van www.indymedia.nl]

864x486Afgelopen nacht heeft actiegroep Sloop De Deportatiemachine! een bezoek gebracht aan de woning van Rhodia Maas, directrice van de Dienst Terugkeer en Vertrek in Den Haag, Columbusstraat 92. De actiegroep heeft daar rode verf aangebracht op deur, ramen en gevel om de directrice eraan te herinneren dat ze bloed aan haar handen heeft.

Rhodia Maas is de laatste maanden bezig met een promotietoer voor het verkopen van haar met bloed besmeurde werk. Zo doet ze net alsof het deporteren van vluchtelingen ‘helpen bij terugkeer’ is en alsof dat ‘humaan’ en ‘kindvriendelijk’ is. De promotietoer bestaat uit spreekbeurten, het geven van interviews en zelfs uit het deelnemen aan de sponsorloop ‘Nacht van de Vluchteling’. Dat laatste ging niet door toen bekend werd dat ze dat van plan was. Spreekbeurten heeft ze onder meer gegeven bij bijeenkomsten van ‘De Asielzoekmachine’ in Rotterdam en na afloop van de filmvertoning Fit To Fly in Den Haag. Ook probeert ze NGO’s mee te laten werken en denken met de DT&V zodat ze medeplichtig worden aan het beleid. Zo moeten de vuile praktijken van de DT&V worden gelegitimeerd.

Maar de DT&V is een deportatiemachine die is opgericht om vluchtelingen het land uit te werken. Over vluchtelingen die niet weggaan zegt ze: “illegaliteit is een keuze”. Alsof mensen ervoor kiezen elke dag te worden opgejaagd. De DT&V houdt er smerige praktijken op na zoals samenwerken met repressieve regimes, gebruik maken van ongeldige laissez-passers, intimidatie van vluchtelingen, en vluchtelingen naar landen deporteren waar ze niet vandaan komen. Bij die deportaties mogen marechaussees grof geweld gebruiken en de vluchtelingen zelfs drogeren. Nog kort geleden werd een pilot uitgebreid die het de DT&V toestaat om zelf mensen in vreemdelingenbewaring te zetten en evengoed nog klaagt Rhodia Maas dat het zo moeilijk is om mensen het land uit te werken, zoals in een interview met de Telegraaf.

Vorige week gaf ze weer een interview. Deze keer was het voor BNR nieuwsradio. Daaruit blijkt dat er een nieuwe gespreksmethode is ontwikkeld door de Hogeschool Utrecht om DT&V ambtenaren te helpen mensen te ‘overtuigen’ om ‘vrijwillig’ te vertrekken. Staatssecretaris Klaas Dijkhoff heeft ook nog een handje geholpen door gezinshereniging voor vluchtelingen pas na 15 maanden mogelijk te maken. Dit terwijl Klaas Dijkhoff weet dat hij al die tijd de gezinsleden in een gevaarlijke situatie laat zitten. Rhodia Maas weet dat ook en stelt triomfantelijk vast dat hierdoor meer mensen teruggaan naar inveilige situaties. Ze zegt daarover: “het zijn volwassen mensen die zelf de keuze maken om terug te gaan”.

Maar teruggaan naar een onveilige situatie is geen keuze. Het is vertrek onder dwang, door chantage en intimidatie, door wanhoop. Daarvoor is Rhodia Maas medeverantwoordelijk. Maar Rhodia Maas gaat elke morgen zonder zorgen op de fiets van haar woning aan de Columbusstraat 92 naar het ministerie van Veiligheid en Justitie waar de DT&V ook zit. En elke dag zorgt zij ervoor dat de deportatiemachine goed loopt. Dat is wel een keuze en vandaar deze actie.

Iedereen die last heeft van de DT&V of het niet met het ‘werk’ van de DT&V eens is, stellen wij voor directrice Rhodia Maas een bezoekje te brengen, of haar aan te spreken wanneer ze ’s morgens om uur of 9 naar haar werk fietst.

Actiegroep Sloop De Deportatiemachine!

Posted in: Actie, Nieuws