Spontane demonstratie voor vrijplaats De Vloek

Posted on oktober 23, 2014


spontaandemoDeVloekDonderdagavond 16 oktober demonstreerden zo’n 50 sympathisanten van vrijplaats De Vloek tegen het besluit van de voorgenomen ontruiming. De demonstratie begon spontaan, nadat de gemeenteraad van Den Haag had besloten om de sloop van de grootste vrijplaats in Nederland door te zetten.

De dames en heren politici luisterden niet naar argumenten inzake vrijplaats De Vloek en spraken zich, op enkelen na, niet uit voor het behoud van vrijplaats De Vloek in de Scheveningse haven. Yuppenprojecten als een zeilcentrum, waar er al één van is in de straat van De Vloek, die ook nog eens grotendeels leeg staat, zijn voor de politiek belangrijker dan een initiatief van onderop. Verbazen doet ons dat niet, omdat het ons allang duidelijk is dat de politiek in dienst staat van het geld.

spontaandemoDeVLoek2Na afloop van de raadsvergadering gingen dan ook 50 sympathisanten van De Vloek spontaan de straat op om te laten zien dat de strijd om De Vloek nog lang niet is afgelopen. Er werden leuzen geroepen zoals “De Vloek moet blijven” en er werden fakkels afgestoken. Bij de Grote Markt wachtte de politie de demonstratie op en viel de demonstranten aan met knuppels. Hier kregen meerdere demonstranten klappen en liepen daarbij flinke blauwe plekken op. Acht mensen werden gearresteerd.

spontaandemoDeVloek3De politie kwam al snel met een persbericht dat er één agent lichtgewond was geraakt. Maar wie het persbericht goed leest, ziet ook staan dat er onderaan het bericht vermeld wordt dat één agent een blessure heeft opgelopen. Eén van de mensen, die gearresteerd was, zag dat de agent, die hem later aanhield helemaal zelfstandig met zijn fiets viel. Wat vervolgens door de politie is gespind tot een gewonde agent. Politici schreeuwen nu moord en brand over de gebeurtenissen in het centrum van Den Haag, terwijl zij de feiten niet eens kennen. Het CDA stelde zelfs schriftelijke vragen over de zogenaamde relschoppers en vroeg aan het bestuur van De Vloek om zich te distantiëren van deze gebeurtenissen. Wat politici blijkbaar niet begrijpen, is dat De Vloek brede steun geniet in Den Haag. Dat De Vloek niet werkt met een bestuur, maar dat ze een horizontale structuur zonder bazen hebben en dat niet alle acties vanuit De Vloek worden georganiseerd. Een aanval op De vloek is een aanval op vele mensen in Den Haag. En die zullen van zich laten horen.

Het mogen maar weer eens duidelijk zijn dat het de politie was, die begon met geweld te gebruiken en zo het demonstratierecht ontnam. Maar als de politie denkt dat ze op deze manier acties voor het behoud van De Vloek de kop in kunnen drukken hebben zij het mis. De Vloek is van iedereen en de acties zullen dan ook blijven doorgaan!

De Vloek moet blijven! Vrijplaatsen verdedigen!

Foto’s: N. Doorduin

Posted in: Actie, Nieuws