Pand gekraakt aan Waldeck Pyrmontkade. Short Stay? No Way!

Posted on mei 9, 2020


Onlangs hebben wij het pand aan de Waldeck Pyrmontkade 872 in Den Haag-Zeeheldenkwartier bezet. De anhoudende corona crisis* heeft de woningnood en financiele schaarste niet alleen blootgelegd maar ook versterkt. De consequenties van de crisis worden zeker door ons als jongvolwassenen ondervonden.
Het enige wat voor ons bereikbaar is zijn flex-contracten en tijdelijke huur, welke onzekerheid en stress veroorzaken en geen zekerheid bieden.

Het is juist nu belangrijk voor iedereen om een zeker (t)huis te hebben. Vooral vrouwen en LHBT+ jongeren, die een mikpunt zijn van patriarchale onderdrukking en als gevolg vaak over lagere inkomens en onzekere banen beschikken, zouden toegang moeten hebben tot een veilige stabiele woonsituatie. Ook jongeren die geen andere keuze hebben dan nul-uren contracten aan te gaan, zwoegen nu in de supermarkten en bezorgdiensten terwijl hun woonsituatie even onzeker is als hun inkomen. Daarom zijn we overgegaan tot actie.

Het pand is jarenlang gebruikt door steunorganisaties tegen huishoudelijk geweld en voor jeugdondersteuning. Deze organisaties zijn verhuisd vanwege de hoge huur. Nu is het pand aangekocht door het Amsterdamse beleggingsfonds RE:BORN real-estate. RE:BORN wil dit voormalig kantoorpand omvormen tot 30 luxe appartementen, met een “short stay” constructie. Short stay appartementen zijn woningen, waar een huurder maximaal zes maanden mag verblijven. Deze appartementen zijn dan ook volledig gericht op expats die voor korte duur in Den Haag verblijven. Vaak werken zij in de van onze stad gevestigde multinationals en internationale organisaties zoals Shell, KLM, Total, Siemens, ICC, Europol en de talloze ambassades.

De insteek van RE:BORN is er dan ook een van pure commodificatie van de woningvoorraad: de vastgoedcowboys gaan achter de winst aan en hebben geen boodschap aan de woningnood in de maatschappij.

Bedrijven zoals RE:BORN profiteren dan ook volop van het faillissement van sociale woningbouwcorporaties die in een verhaard milieu waar winst boven mensen gaat plaats maken voor bedrijven als RE:BORN. Hiermee laten ze een vacuüm achter dat bedrijven zoals RE:BORN al te graag innemen.

We pikken het niet meer!

De bezetting van het pand aan de Waldeck Pyrmontkade en het dwarsbomen van het voorgenomen project voor ‘short-stay’ appartementen is een eerste stap voor meer zeggenschap over de stad. Wij accepteren het niet meer dat bedrijven het stedelijk landschap domineren met hun winst oogmerk. Keer op keer worden er in besloten vergaderruimtes vastgoeddeals gemaakt die de stad van ons afnemen. De zeggenschap over de stad is geprivatiseerd, alleen de rijken kunnen bepalen hoe de stad eruit gaat zien: wie er mag wonen, waarom en hoe de publieke ruimtes worden vormgegeven en tot wanneer en voor hoeveel wij onze huizen mogen bewonen. Ze verslinden alle sociale en gemeenschappelijke ruimtes om die om te vormen tot winstgevende projecten. De bewoners van de stad zijn voor hun niks anders dan melkkoeien. Wij weigeren om ons te laten leegzuigen door huisjesmelkers en vastgoedbedrijven.
We weigeren om in onzekerheid te leven en steeds harder en langer te moeten werken om simpelweg ergens te kunnen wonen.
We hebben onze beslissing genomen: we pikken het niet meer!

De stad is van ons allemaal. Eis die op!
Short Stay? No Way!

Bron: indymedia.nl

Posted in: Actie, Nieuws