[Poster] 10 Jaar Na De Griekse opstand

Posted on december 3, 2018


Het is deze december 10 jaar geleden dat de 15-jarige Alexis werd doodgeschoten door de politie in Athene. In het kader hiervan en de maand lang durende opstand is een poster gemaakt, gedrukt en verspreid.

De poster is niet alleen bedoeld als herdenking voor Alexis, maar vooral om het vuur van de opstand en de kracht van het zelfbestuur te verspreiden. Let the fire spread!

Hieronder de tekst van de poster en de download ervan:
Op 6 december 2008 werd de 15-jarige Alexis Grigoropoulos doodgeschoten door de fascistische Griekse politie in de Atheense wijk Exarcheia. Zijn dood was de druppel die de emmer deed overlopen voor veel Griekse jongeren. Vanaf de avond na zijn dood woedde er een maand lang een permanente opstand in heel het land. Er vonden massale demonstraties plaats, hevige rellen en een algemene insurrectie.

De revolte elimineerde de controle van de staat over bepaalde wijken en mensen, zij vonden een nieuwe wereld in hun harten. Het alledaagse bestaan werd verworpen en een nieuwe wereld in gang gezet en opgebouwd. Zonder enig overleg met de staat of enige eis aan welke politicus dan ook. De apathie en wanhoop die enkele maanden daarvoor nog domineerde leek verdwenen, men voelde zich vrij om te experimenteren met een gelijkwaardige en solidaire wereld.
Tussen de brandbommen en stenen door lieten de Griekse jongeren hun stem horen: “wij zijn een beeld uit de toekomst”. De toekomst is voor ieder onbekend, zelfs voor zij die beweren een plan, lijn of strategie te hebben uitgewerkt voor hun perfecte utopie. Maar in een opstand zullen schemeringen en wazige beelden opduiken van wat zou kunnen zijn, fragmenten uit een nieuwe wereld.
Door de subversie van het dagelijkse leven en de directe confrontatie met de staat en het kapitaal wordt de oude wereld ondenkbaar en een nieuwe wereld juist vatbaar.
Zoals de graffiti op de Atheense muren zei: “Na al dit keren we toch niet terug naar ons werk?”

Voor de revolte
Voor de anarchie

Posted in: Nieuws