Boekenwinkel Opstand: Maandagenda mei 2018

Posted on mei 5, 2018


Hieronder vind je de maandagenda van de maand mei 2018 met alle activiteiten die plaatsvinden in de anarchistische boekenwinkel Opstand in Den Haag. Deze maand twee activiteiten rond het thema gentrificatie.

Donderdag 17 mei 2018: Bijeenkomst over gentrificatie.
Op donderdag 17 mei zal er in boekenwinkel Opstand een bijeenkomst plaatsvinden om een gesprek te voeren over gentificatie in Den Haag en daar buiten.

In Den Haag zien we, net als in andere steden in wereld, het proces van veryupping, ook wel gentrificatie genoemd oprukken. Tijdens de bijeenkomst proberen we een analyse te maken van het gentrificatie proces. Ook bespreken wat voor acties er zijn ondernomen en wat we nog voor acties in de toekomst kunnen neer zetten.

Tijd: 19:00

Dinsdag 22 mei 2018: Trouble #12. There goes the neighbourhood.
Gentrificatie als klassenstrijd. In steden over de hele wereld worden gevestigde steden omgevormd voor de behoeftes van het kapitaal. Gentrificatie verwoest de sociale verbanden van working-class wijken, het verdrukt langdurige inwoners om zo ruimte te maken voor sociaal mobiele, vaak witte, professionals – die vaak de rijke lokale geschiedenis van de wijk als een kitscherig aantrekkingsmerk beschouwen. De culturele botsing die ontstaat tussen de gevestigde bewoners en de nieuw inwoners wordt vaak gezien als de frontlinie in de strijd tegen gentrificatie; een ruzie tussen een lokale roti zaak en een nieuwe “craft beer” kroeg; of de strijd tussen hippe loft-huurders en diegene die een voordeel hebben aan de lokale sociale voorzieningen.

Terwijl deze spanningen echt zijn, zijn ze maar de punt van de ijsberg. Gentrificatie is een systematisch proces, gefaciliteerd door de staat, regionale en lokale autoriteiten en gesponsord door massale financiële instituties die portfolio’s beheren van biljoenen dollars. Het is klassenoorlog in de fysieke ruimte, met al de daarbij komende tegenstrijdigheden en complexiteiten.

Deze maandelijkse aflevering van Trouble onderzoekt gentrificatie als een kapitalistisch proces van urbanistische ontwikkeling. Hiermee wordt er gekeken naar hoe gentrificatie zich aan het ontwikkelen is in drie megasteden; Toronto, New Orleans en Istanbul.

Tijd: 19:00

Anarchistische boekenwinkel Opstand
Adres: Beatrijsstraat 12, 2531XE, Den Haag
Openingstijden:
Dinsdag: 15:00 tot 19:00
Donderdag: 15:00 tot 21:00
Vrijdag: 15:00 tot 19:00