23 november 2017: Bespreking teksten ‘Revolutionaire Solidariteit’

Posted on november 20, 2017


Op donderdag 23 november bespreken we het boekje ‘Revolutionaire Solidariteit’ waar vier korte teksten in staan van Daniela Carmignani, Pierleone Porcu, Aldo Perego en Alfredo M. Bonanno. De tekst is te verkrijgen als boekje in boekenwinkel Opstand voor een donatie. De tekst is ook online te vinden in het Nederlands en Engels.

Het concept solidariteit wordt niet uitsluitend gebruikt en misbruikt door reformistische syndicalisten, humanitaire bewegingen en zélfs machthebbers. Ook veel anarchisten hebben het begrip tot in den treuren uitgehold. De afvlakking van het concept openbaart een bijna kerkelijk symbolistische houding die ons geweten sust.

Tegeninformatie, propaganda en betogingen (echte bedevaarten) al wat de klok slaat, dan niets meer… een gevoel van machteloosheid ontstaat; een schadelijke frustratie die een gevoel van berusting rechtvaardigt. We komen tot de vaststelling dat alles wat de groepsmentaliteit en de aantallen sterk achtten, in elkaar stuikt.

Er verandert niets: we belanden in een vicieuze cirkel waarin we de Staat die we wilden bevechten vol berouw om onderhandelingen smeken.

Wanneer men zich ‘s avonds te rusten legt en niet meer gedragen wordt door de ‘groepskracht’, keren de opgesloten kameraden die men wilde ondersteunen en solidariteit wilde bewijzen, terug in een nachtmerrie die je niet kan ontvluchten.

Goed en wel! Zouden we onze solidariteit met gevangen kameraden dan als zinloos moeten opschorten? Dat nooit! Een beweging die niet in staat is haar gevangen kameraden te ondersteunen, is gedoemd ten onder te gaan in weerzinwekkende folter. We moeten de zaak anders gaan bekijken. Wat betekent het concreet om revolutionaire solidariteit te tonen?

Tijd: 19:00
Locatie: Anarchistische boekenwinkel Opstand!