Boekenwinkel Opstand: Maandagenda november 2017

Posted on oktober 31, 2017


Hieronder vind je de maandagenda van de maand november 2017 met alle activiteiten die plaatsvinden in de anarchistische boekenwinkel Opstand in Den Haag. De maand november is de boekenwinkel niet op dinsdag open, wel gewoon op donderdag en vrijdag.

10 november 2017: Trouble#7 Mutial aid in an age of climate catastrophe
Op vrijdag 10 november zal Boekenwinkel Opstand de zevende episode van de maandelijkse show Trouble vertonen. Trouble is een maandelijkse serie van subMedia.tv die een verdiepte anarchistische analyse geeft van de dynamiek en de krachten die vandaag sociale bewegingen vorm geven. De vertoning vindt plaats in de boekenwinkel in de Samenscholing, Beatrijsstraat 12 om 19:00u. Elke maand zal de nieuwe Trouble episode in Opstand vertoond worden. Ditmaal met het thema: ‘No Permission needed: Mutial aid in an age of climate catastrophe’.

Tijd: 18:00

17 november 2017: Filmavond & Discussie: ‘The Weather Underground’
In het begin van de jaren ’70 duiken een aantal leden van de ‘Weathermen’ fractie van de Studenten voor een Democratische Samenleving onder. Deze voormalige Amerikaanse studenten van witte en middenklasse achtergronden waren in de jaren ’60 politiek actief geworden en betuigden zo hun steun aan de ‘civil rights’ beweging en protesteerden tegen de oorlog in Vietnam. Naarmate de jaren voorbij sleten meenden ze weinig verandering te zien in de wereld om zich heen, in tegendeel. De politie terroriseerde nog steeds zwarte wijken in heel het land en de napalm bommen bleven vallen in Vietnam.

Na onder te duiken besloot de groep in een baldadige zet de oorlog te verklaren aan de Amerikaanse staat. In de komende 10 jaar zouden ze talloze aanslagen plegen tegen instituties die in hun ogen de verwezenlijking van witte suprematie, imperialisme en het kapitalisme waren.

Tijd: 18.30

23 november 2017: Bespreking teksten ‘Revolutionaire Solidariteit’
Op donderdag 23 november bespreken we het boekje ‘Revolutionaire Solidariteit’ waar vier korte teksten in staan van Daniela Carmignani, Pierleone Porcu, Aldo Perego en Alfredo M. Bonanno. De tekst is te verkrijgen als boekje in boekenwinkel Opstand voor een donatie. De tekst is ook online te vinden in het Nederlands en Engels.

Het concept solidariteit wordt niet uitsluitend gebruikt en misbruikt door reformistische syndicalisten, humanitaire bewegingen en zélfs machthebbers. Ook veel anarchisten hebben het begrip tot in den treuren uitgehold. De afvlakking van het concept openbaart een bijna kerkelijk symbolistische houding die ons geweten sust.

Tegeninformatie, propaganda en betogingen (echte bedevaarten) al wat de klok slaat, dan niets meer… een gevoel van machteloosheid ontstaat; een schadelijke frustratie die een gevoel van berusting rechtvaardigt. We komen tot de vaststelling dat alles wat de groepsmentaliteit en de aantallen sterk achtten, in elkaar stuikt.

Er verandert niets: we belanden in een vicieuze cirkel waarin we de Staat die we wilden bevechten vol berouw om onderhandelingen smeken.

Wanneer men zich ‘s avonds te rusten legt en niet meer gedragen wordt door de ‘groepskracht’, keren de opgesloten kameraden die men wilde ondersteunen en solidariteit wilde bewijzen, terug in een nachtmerrie die je niet kan ontvluchten.

Goed en wel! Zouden we onze solidariteit met gevangen kameraden dan als zinloos moeten opschorten? Dat nooit! Een beweging die niet in staat is haar gevangen kameraden te ondersteunen, is gedoemd ten onder te gaan in weerzinwekkende folter. We moeten de zaak anders gaan bekijken. Wat betekent het concreet om revolutionaire solidariteit te tonen?

Tijd: 19:00

Anarchistische boekenwinkel Opstand
Adres: Beatrijsstraat 12, 2531XE, Den Haag

Openingstijden:
Donderdag: 15:00 tot 21:00
Vrijdag: 15:00 tot 19:00