Twee jaar na de moord op Mitch. Niet vergeten, niet vergeven!

Posted on juni 27, 2017


Vandaag is het precies twee jaar geleden dat Mitch Henriquez werd vermoord door de politie tijdens het festival Night at the Park in Den Haag. Na twee jaar is er nog steeds geen gerechtigheid en na twee jaar is racistisch politiegeweld nog steeds aan de orde van de dag. Vandaag stond een groepje anarchisten en antifascisten stil bij de moord bij de boom in het Zuiderpark waar Mitch is afgetuigd waarna hij stierf. Er werden bloemen gelegd. Niet vergeten, niet vergeven!

Twee jaar geleden werd Mitch Henriquez door de politie vermoord tijdens een festival in het Zuiderpark. In de Schilderswijk brak een opstand uit tegen de moordende politie, tegen racistisch politiegeweld en tegen de dagelijkse terreur van de onderdrukkende macht. Een legitieme opstand die hard nodig was, en nog steeds is. Want wat is er allemaal gebeurd na de opstand in de Schilderswijk? En hoe zit het met de agenten die Mitch vermoorden?

De klopjacht
Direct na de opstand begon er een klopjacht op de mensen die in opstand waren gekomen tegen de dagelijkse politieterreur in de wijk. Deuren werden ingetrapt, en mensen werden op straat politiebusjes in gesleurd. Sommigen van hen zaten maanden in de gevangenis. De opstandelingen werden gestraft, de opstand zelf werd afgedaan als een ordinaire rel, en het gerechtvaardigde verzet werd gecriminaliseerd. De politiek en de politie, met burgemeester van Aartsen en politiechef van Musscher voorop, veroordeelden de opstand in de media. Ze verdedigden de politie, maar lieten de ware oorzaak van de opstand, de racistische staat waar ze zelf boegbeelden van zijn, volledig buiten beschouwing.

De moordenaars
Vijf agenten waren betrokken bij de moord op Mitch. De agenten wurgden hem met de beruchte nekklem en smeerden peperspray in zijn gezicht. Toen hij bewusteloos op de grond lag werd hij een ME bus ingesleept. In plaats van dat de agenten de stervende Mitch naar een ambulance brachten, reden ze met hem rond en brachten hem naar het politiebureau. De dag erna overleed Mitch door het geweld dat hem was aangedaan.

Maar de agenten werden niet opgepakt of vastgezet. Deze moordenaars werden uitgenodigd voor een gesprek met de baas van de politie. Deze beloofde hen dat ze hun baan zouden behouden, zelfs al zouden ze door de rechtbank worden veroordeeld voor de moord. Ze kregen hun politiepasje terug en mochten weer gebruik maken van de faciliteiten van de politie.

Maanden na dit gesprek besluit de politie officieel dat alle betrokken agenten voor de politie mogen blijven werken. Drie agenten krijgen een schriftelijke tik op de vingers, en twee andere agenten mogen zich een jaar lang niet meer schuldig maken aan buitensporig geweld. Ook mogen ze een jaar geen geweld toepassen op straat. Met andere woorden: ze mogen een jaar achter een bureau werken, waar ze sowieso niet in situaties terecht kunnen komen waarin ze geweld tegen mensen gebruiken. Dit is een symboolmaatregel om te voorkomen dat de agenten ontslagen kunnen worden, omdat ze hiermee de politie in een nog slechter daglicht kunnen zetten.

Het Openbaar Ministerie besluit wel om twee agenten te vervolgen voor hun rol bij de dood van Mitch. Maar met de rechtszaak tegen de agent die Rishi doodschoot op station Hollands Spoor nog vers in het geheugen, zullen deze twee agenten waarschijnlijk ook vrijuit gaan.

Verzet
Al jaren wuift de politie alle kritiek op haar functioneren resoluut van de hand, en sinds de opstand in de Schilderswijk is dit alleen maar verergerd. De politie krijgt hierbij steun van het autoritaire stadsbestuur en de staat. Verandering hoeven we dan ook niet te verwachten van politici en de aan hun gebonden gesubsidieerde clubs. Voor echt verandering moeten we zelf in actie komen. We moeten zelf momenten creëren waar de autoriteiten het nakijken hebben en wij, en niet anderen bepalen hoe onze levens er uit zien. Wij moeten ons niet laten beïnvloeden door de publiciteitspraatjes van de politie, want de politie is er niet om ons te beschermen. Zij beschermen het systeem dat racisme en geweld gebruikt om de rijkdom en macht van enkelen ten koste van de rest te beschermen. Het zijn niet slechts enkele ‘rotte appels’ die racistisch zijn en mensen vermoorden: het systeem is het probleem, en de politie is het eerste obstakel op de weg naar onze vrijheid.

Stop de racistische en moordende politie.

Posted in: Nieuws