Spanje: Monica en Francisco veroordeeld tot 12 jaar celstraf

Posted on april 1, 2016


monicafran11Monica en Francisco, twee kameraden die gearresteerd werden in Barcelona in november 2013 en beschuldigd worden van terrorisme, zijn veroordeeld tot 12 jaar gevangenisstraf. Ze zitten beide al twee jaar opgesloten, wachtende op hun proces.

De veroordeling door het Spaanse “Audiencia Nacional” houdt in dat ze schuldig zijn aan vernielingen met terroristisch doeleinde en verwondingen. Ze zijn niet veroordeeld voor de beschuldiging van lid zijn van een terroristische organisatie, wat betekent dat er geen gevaarlijk precedent gezet is voor de meer dan dertig anti-terrorisme onderzoeken tegen anarchisten in Spanje (operaties Pandora, Pinata en andere).

Tijdens het proces, begin maart, werd het duidelijk dat de politie geen overtuigend fysiek bewijs had. Videobewijs was wazig en bijna allemaal van in Barcelona (waar Monica en Francisco woonden), uren verwijderd van Zaragoza, waar ze beschuldigd worden van het plaatsen van een kleine bom in een lege kathedraal. DNA gevonden op de bom en in een telefooncel matchen niet met hun DNA. De politiegetuige die beweerde dat hij gebruik had gemaakt van geavanceerde biometrie om hen te identificeren gebaseerd op hoe ze wandelen, bleek een simpele agent te zijn met geen enkel diploma in biometrie.

Monica en Francisco werden veroordeeld omdat ze anarchisten zijn.
De strijd gaat verder.

Vrij vertaald door Anarchist Black Cross Nijmegen van: www.anarchistnews.org

Enkele eerdere berichten over de repressie tegen anarchisten in Spanje:
– Dawn raids on squats in Spanish state, https://www.indymedia.nl/node/27335
– Spaanse politie arresteert 27 personen bij operatie tegen anarchistische groepen: https://www.indymedia.nl/node/27374
– De doos van Pandora en de naaidoos van het Spaanse antiterrorisme: https://www.indymedia.nl/node/25887
– Privacy is geen terrorisme: https://www.indymedia.nl/node/26032
– Spanish State: Conditional bail for comrades detained during Operation Pandora, https://www.indymedia.nl/node/26413

Posted in: Nieuws