Terugluisteren: lezing 1 & 2 ‘Anarchisme als theorie van maatschappijverandering’

Posted on februari 28, 2016


anrchismeLezingenreeksInternetDe eerste twee lezingen van de vijfdelige lezingen reeks ‘Anarchisme als theorie van maatschappijverandering’ zijn nu terug te luisteren. Handig voor als je ze gemist hebt en voor als je van plan ben de volgende lezing(en) te bezoeken. De aankomende lezing zal plaatsvinden op 15 maart. Lezing drie zal gaan over Kropotkin, Malatesta en het klassieke anarchisme.

Luister hier de eerste twee lezingen terug:

16-02-2016 Lezing 2: De anarchistische beweging in de negentiende eeuw. Proudon en Bakoenin

19-01-2016 Lezing 1: Kernbegrippen en voorlopers van anarchistische theorie

Autonomen Den Haag organiseert een vijfdelige reeks lezingen over het Anarchisme als theorie van maatschappijverandering. In deze vijf lezingen neemt de spreker Peter Storm je mee van de grondleggers van de Anarchistische theorie naar de hedendaagse denkers. De lezingen vinden plaats in het Autonoom Centrum in Den Haag (Harstenhoekweg 4). Alle andere data zijn hier te vinden.

Op demonstraties en acties komt men vaak anarchistische spandoeken, vlaggen en leuzen tegen.
Maar de anarchistische traditie heeft veel meer te bieden dan strijdbare leuzen en mooie symbolen. Anarchistische opvattingen over wat er mis is, hoe een betere wereld er uit kan zien en wat voor wegen geschikt zijn om van het onvrije hier en nu naar een vrije en solidaire wereld te komen, zijn ontwikkeld door allerhande schrijvers en denkers. Van de anarchistische ideeënwereld kunnen we vandaag en morgen nog steeds veel leren.

Vanuit dat idee volgt een vijfdelige reeks lezingen over het anarchisme als sociale en kritische theorie voor maatschappijverandering. Verwacht geen uitvoerige verhalen over revoluties en anarchistische activiteiten, ookal zal een enkele subversieve anekdote niet ontbreken. Maar primair gaat het om de anarchistische ideeënwereld.

Posted in: Infoavond, Nieuws