Burgemeester verbiedt demonstratieroute. Stop criminalisering van De Vloek

Posted on december 2, 2014


6-12-2014VloekDemopoaterInetAanstaande zaterdag gaan De Vloek en sympathisanten demonstreren tegen de voorgenomen ontruiming en sloop van de vrijplaats in de Scheveningse haven. De demonstranten willen vanaf het kerkplein een route lopen door de stad langs plekken als het voormalige Blauwe Aanslag terrein en het kantoor van de CDA. Burgemeester van Aartsen van Den Haag heeft de route van de demonstratie echter op drogredenen verboden en criminaliseert daarmee De Vloek.

Ruim een maand voor de geplande demonstratie tegen de ontruiming en sloop van vrijplaats De Vloek is er melding gedaan bij de gemeente en politie. Echter is er door de gemeente heel lang gerekt tot er een besluit kwam, en pas op woensdag 26 november werden de officiële beperkingen die aan de demonstratie zijn opgelegd bekend gemaakt. De demonstratie mag de volledige aangemelde route niet lopen, ook mag er geen gebruik gemaakt worden van het Kerkplein. Als reden word er aangevoerd dat acties van De Vloek een grote kans zouden hebben op openbare ordeverstoring omdat er mensen zijn opgepakt bij eerdere acties zou als de kraakactie van de Pier. Uit de beperkingen blijkt ook dat de burgemeester wil dat toekomstige demonstraties van De Vloek en hun sympathisanten überhaupt niet meer mogen lopen.

Echter is er van ordeverstoring tijdens de campagne van De Vloek nooit sprake geweest, laat staan dat daar bewijs voor is. Toch zet de burgemeester de sympathisanten van De Vloek weg als ordeverstoorders en beperkt hij de demonstratie tot een statische manifestatie op de Koekamp of een korte route van de Koekamp richting Laan van Noi en weer terug.

“Hier mee word ons recht op demonstratie zo ver ingeperkt dat er niets van over blijft. Het is niet alleen van belang dat je je mening kan uiten maar de locatie en op wat voor manier je dat wil doen is een wezenlijk onderdeel van het recht op betoging” aldus een woordvoerder van De Vloek.

Wij zijn het niet eens met de vergaande beperkingen die de burgemeester ons oplegt. Wij stappen dan ook naar de rechter. Morgen dient het kort geding aan de rechtbank in Den Haag. Houd de website www.devloek.nl goed in de gaten voor updates.

Stop criminalisering van De Vloek! Stop de inperking van het demonstratierecht!

Posted in: Actie, Nieuws