Dinsdag 20-05-2014: Anarchist Black Cross over de situatie in Oekraine

Posted on mei 12, 2014


UKRAINE+Pro__9Op dinsdag 20 mei komt een spreekster van Anarchist Black Cross (ABC) Oekraine een lezing geven in het Autonoom Centrum Den Haag over de huidige situatie in de Oekraine.

Ze zal vertellen over de protesten welke in november zijn begonnen op het “Maidan Nezhalesnosti” plein, welke nu bekend staat als “EuroMaidan” of simpelweg “Maidan”. Eerst richten de protesten zich tegen het feit dat de toenmalige Oekraiense president Janoekovitsj weigerde een EU-Associatieakkoord te tekenen.

Langzaam aan roerden verschillende groepen en brachten andere eisen naar voren. Helaas ook een
extreem-rechtse clubs zoals de extreem-rechtse Svoboda (Vrijheid) partij en “Praviy Sektor” (Rechtse Sector), een coalitie van extreem-rechtse voetbalhooligans. Op deze protesten reageerde de overheid met veel repressie en politiegeweld, waarop de protesten zich verbreden. Vanaf dat moment richtten de protesten zich tegen de dictatuur van de zittende regering, het politiegeweld wat zij tegen de bevolking inzetten en ook de extreme corruptie die welig tiert.

Inmiddels is de regering na bloedige gevechten in Februari afgezet en vertrokken. Zij is vervangen
door een overgangsregering bestaande uit conversatief rechtse en extreem rechtse politieke partijen. Sindsdien verkeert deze regering in conflict met de Russische regering en Pro-Russische groepen, voornamelijk in het (Zuid-) Oosten van het land. Zo annexeerde Rusland in maart het Krim schiereiland door een militaire bezetting. Op dit moment verkeert Oekraine zich in staat van oorlog tegen de Pro-Russiche elementen die vanuit het Kremlin gesteund worden. Anarchisten en radicaal linksen waren ook betrokken bij de protesten. Op deze avond wordt uit te doeken gedaan wat de algemene situatie in Oekraïne is, wat de rol is van anarchisten en radicaal linksen binnen het protest en welk effect de situatie in het land heeft op de beweging daar.

Eten: 19:00
Start lezing: 20:00
Locatie: Autonoom Centrum Den Haag, Willem van Outhoornstraat 17

Posted in: Nieuws