04-03-2014 Gevangenen Schrijfavond: Jock Palfreeman (+documentaire)

Posted on februari 19, 2014


art-353-palfreeman-300x0Dinsdag 4 maart organiseert Autonomen Den Haag weer een gevangen schrijfavond, net als elke eerste dinsdag van de maand. Dit maal schrijven we naar Jock Palfreeman. Ook laten we een documentaire zien over de zaak van Jock. Anarchist Black Cross (ABC) Nijmegen en Anarchistische Groep Nijmegen (AGN) zijn in solidariteit met en op verzoek van Jock Palfreeman begonnen met het op touw zetten van een solidariteitscampagne voor hem. Wij geven met deze schrijfavond gehoor aan dit verzoek, en hopen dat andere groepen dit de komende tijd ook zullen doen, door middel van schrijfavonden, acties en andere uitingen van solidariteit.

De Australische Jock zit sinds 2009 gevangen in Bulgarije. Hij schoot 2 Roma mannen te hulp, die werden aangevallen door neonazi-hooligans. De Roma mannen konden dankzij Jock vluchten. Jock verdedigde zichzelf toen de groep van 16 neonazi’s zich vervolgens tegen hem keerden. Hij is veroordeeld voor 20 jaar cel (moord op 1 nazi en mishandeling van 1 nazi). Jock heeft 6 maanden in isolatie gezeten. In Bulgarije mogen buitenlanders onbeperkt in de isolatie worden gezet wanneer zij hoger beroep aantekenen. Tevens is elke vorm van hulp aan Roma, gelijk aan hulp aan illegalen.

Hij wordt steeds slechter behandeld tijdens zijn gevangenschap. Dit onder andere door zijn steun aan andere gevangenen, via de mede door hem opgerichte Bulgarian Prisoner’s Association. Begin 2013 werd zijn recht op het afronden van zijn studie in de gevangenis hem ontnomen door het gevangenisregime.

In reactie hierop ging hij begin 2013 een maand in hongerstaking. Een aantal maanden later (oktober 2013) volgde weer een incident, waarbij hij en medegevangenen in elkaar geslagen werden door gevangenisbewakers.

Op de website van ABC Nijmegen kun je meer informatie vinden over de solidariteitscampagne, en je kunt er een achtergrondartikel met recente updates over zijn situatie vinden. Verder is er nog de website ‘Free Jock’ waar ook achtergrond- en persartikelen te vinden zijn.

Eten: 19:00
Start docu: 20:00

Locatie: Autonoom Centrum Den Haag, Willem van Outhoornstraat 17
Pennen en kaarten zijn aanwezig, een donatie voor de verzending is van harte welkom. Wij zorgen voor de verzending.

Free Jock Palfreeman