Kameraad K. gaat in hoger beroep

Posted on februari 3, 2014


Kameraad K, die op 30 december 2013 tijdens een supersnelrechtszaak werd veroordeld tot 40 uur werkstraf, gaat in hoger beroep. K werd verdacht van het slaan van een agent met een vlaggenstok tijdens een demonstratie tegen politiegeweld op 28 december 2013 in Den Haag, en is hier op zeer discutabele wijze voor veroordeeld.

Hieronder het persbericht van zijn advocaat:

“Hoger beroep in supersnelrecht-zaak mishandeling agent

De demonstrant die op 30 december 2013 door de politierechter in Den Haag is veroordeeld voor het slaan van een agent bij een demonstratie tegen politiegeweld gaat tegen de uitspraak in beroep. De verdachte ontkent de agent geslagen te hebben. Volgens de raadsman van de verdachte is weliswaar supersnel berecht, maar is daarmee geen sprake van zorgvuldige rechtspraak.

Op videobeelden is duidelijk te zien dat de agent geslagen wordt met een stok met een rode vlag. De verdachte stelt echter geen stok met een rode maar met een zwarte vlag in de handen te hebben gehad, die ook op de beelden te zien is. Met deze vlaggenstok is niet geslagen.

De raadsman van de demonstrant, Michiel Kuyp, legt uit waarom de verdediging het niet eens is met de uitspraak. “Volgens de officier van justitie maakt het niet uit met welke vlaggenstok de agent is geslagen. Dit oordeel lijkt de politierechter te hebben overgenomen, maar dit is juridisch onjuist. Het kan niet zo zijn dat iemand bestraft wordt voor een impulsieve actie van iemand anders. Anders kan dat zijn wanneer sprake is van openlijk geweld, maar dit verwijt maakte de officier van justitie mijn cliënt niet.”

Verder heeft de rechter niet op alle verzoeken van de verdediging gemotiveerd gereageerd, terwijl dit op grond van de rechtspraak wel had gemoeten. Zo verklaarden drie agenten te hebben gezien dat deze demonstrant zou hebben geslagen. Gelet op de chaos van het moment en ook de onduidelijkheid omtrent de rol van de verschillende mensen die zijn aangehouden, wilde de verdediging o.a. deze agenten vragen stellen over hun waarneming. Dit verzoek werd zonder opgave van reden door de rechter afgewezen. “Ik kan niet zeggen dat hier zorgvuldig recht is gesproken. Het supersnelrecht kan een effectief middel zijn in de bestrijding van overlastgevende en veelvoorkomende criminaliteit, maar het mag niet zo zijn dat de snelheid en de drang om te straffen ten koste gaat van de kwaliteit van de rechtspraak”, aldus de raadsman.

In hoger beroep zullen drie rechters zich in alle rust over de zaak buigen. Het is nog onduidelijk wanneer de behandeling van het beroep zal plaatsvinden.”

Zodra de datum van het hoger beroep duidelijk is zal deze verschijnen op onze website, en zullen wij wederom oproepen om solidariteit te betuigen met K.

Posted in: Nieuws