04-02-2014 Gevangenen schrijfavond: Marco Camenisch

Posted on februari 3, 2014


Dinsdag 4 februari organiseert Autonomen Den Haag weer een gevangen schrijfavond, net als elke eerste dinsdag van de maand. Dit maal schrijven we naar Marco Camenisch.
Marco is een Zwitserse anarchist en eco-activist. Hij zit vast sinds 1991 voor een eco-actie waarbij electriciteitshoogmasten zijn gesaboteerd.

marco-camenisch-2

In 1980 werd Marco gearresteerd. Na een jaar op borgtocht in vrijheid te hebben doorgebracht werd hij in 1989 tot 10 jaar veroordeeld en gevangengezet. In 1981 ontsnapte hij uit de gevangenis. In 1991 wordt hij in Italie opgepakt bij een standaard ID controle, welke uit de hand loopt. Hij wordt veroordeelt tot zware mishandeling van een politieagent en er wordt hem de moord van een douanebeambte in zijn schoenen geschoven. Hoewel Marco al jaren vastzit, is hij nog steeds actief aan het strijden tegen het gevangeniswezen en voor ecologische vooruitgang.

In januari 2012 ging hij in hongerstaking om te protesteren tegen het jaarlijkse ‘World Economic Forum’ in Davos. Twee anarchistische gevangenen voegde zich bij Marco’s protest: Silvia Guerini (uit de gevangenis van Hindelbank) en Luca ‘Billy’ Bernasconi (uit de gevangenis van Regensdorf).

De rechtzaak die standaard zou moeten volgen nadat een veroordeelde 2/3 van zijn straf heeft uitgezeten, om de vervroegde vijlating van een gevangene te bepleiten, werd zonder opgaaf van reden geweigerd.

Een officier van justitie (Ulrich Weder – een lid van de Zwitserse Arbeids partij) geprobeerd Marco veroordeeld te krijgen tot opsluiting voor onbepaalde tijd. Op de vraag naar zijn redenen, antwoorde hij: ‘’Maar waarom, dat is een anarchist!’’

Het moge duidelijk zijn dat Marco vervold en extra gestraft wordt vanwege zijn anarchistische en ecologische idealen, hij verdient daarom onze steun!

voor meer info (engels) zie: http://325.nostate.net/?p=639

“In de strijd tegen kapitalisme, onderdrukking en alle uitwassen daarvan worden vele anarchistische en autonome kameraden over heel de wereld opgepakt en voor lange of korte tijd vastgezet in de gevangenis. Deze methode wordt gebruik om het verzet tegen kapitalisme te onderdrukken. Het is dan ook belangrijk om onze kameraden te steunen en te laten zien en lezen dat er steun is voor hun strijd. Hun strijd is immers ook onze strijd en gaat ons allen aan! Milieuactivisten, dierenbevrijders, krakers, autonomen, anarchisten, en iedereen die zich niet kan vinden in het huidige systeem of daar buiten valt loopt het risico opgepakt te worden. De normen die worden opgelegd door de staat en het opkomen voor je rechten en vrijheden kunnen je in de gevangenis doen belanden. Solidariteit is dan ook een belangrijk wapen in de zoektocht naar vrijheid.

Kaarten, pennen etc zijn aanwezig, een donatie voor het versturen van de post is natuurlijk van harte welkom. Wij zorgen voor de verzending.

Terwijl de wereld brandt van opstanden in Griekenland, Turkije, Spanje, Mexico en nog vele andere landen probeert de staat mensen weg te stoppen in gevangenissen. Toon je solidariteit, kom naar de schrijfavonden en schrijf!”

Datum: 4 februari 2014
Locatie: Autonoom Centrum Den Haag, Willem van Outhoornstraat 17
Tijd eten: 19:00
Start schrijfavond: 20:30