03-12-2013 Gevangenen schrijfavond: El Mouthena

Posted on november 24, 2013


Dinsdag 3 december organiseert Autonomen Den Haag weer een gevangenen schrijfavond, net als elke eerste dinsdag van de maand. Dit maal schrijven we naar El Mouthena, Vluchtelingenactivist en woordvoerder van de vluchtelingen zelf-organisatie ‘Wij Zijn Hier’ uit Amsterdam, welke al sinds september 2012 protest voert tegen het Nederlandse vluchtelingenbeleid. Mouthena werd rond 12 november opgepakt in Duitsland terwijl hij onderweg was naar een vluchtelingenconferentie in Rome.

mouthena

El Mouthena speelt een belangrijke rol in ‘Wij Zijn Hier’. Hij is al bijna anderhalf jaar de drijvende kracht achter veel acties en protesttochten van de groep van onuitzetbare ongedocumenteerde migranten in Amsterdam. Na een jaar van strijd tegen het Nederlandse migratiebeleid, besloot hij zijn horizon te verbreden en zich meer te gaan richten op het Europese beleid. Hij legde contacten met vluchtelingen en activisten in heel Europa met als doel internationale acties op te zetten. In dat kader was hij op weg naar Rome voor een netwerk-event. Hij had een brief van zijn advocaat bij zich waarin de reden voor zijn reis stond uitgelegd. Desondanks werd El Mouthana toch gearresteerd in Duitsland nadat hij bij een benzinestation werden aangehouden.

El Mouthena zit momenteel vast in Justizvollzugsanstalt München. Zijn toegang tot Duitsland is illegaal verklaard en wordt in zijn geval als een criminele daad gezien. Deze uitspraak is ontzettend zwaarwichtig. Was hij geen bekend mensenrechtenactivist geweest, dan was hij waarschijnlijk teruggestuurd naar Nederland of had hij een kleine boete ontvangen.

Naar alle waarschijnlijkheid zal hij vastzitten totdat de rechtzaak in Munchen zal plaatsvinden. Het kan wel twee maanden duren voordat de zaak voorkomt. In eerste instantie mocht El Mouthena geen contact met zijn advocaat opnemen en ze weigerden een vertaler toe te laten tot de verhoren.

El Mouthena zal het heel fijn vinden als je hem schrijft en als je hem op de hoogte blijft houden. Je kunt hem in het Frans, Arabisch, Spaans of Engels schrijven. Wees je ervan bewust dat de post door de Duitse autoriteiten wordt gelezen!

Kaarten, pennen etc zijn aanwezig, een donatie voor het versturen van de post is natuurlijk van harte welkom. Wij zorgen voor de verzending. Toon je solidariteit, kom naar de schrijfavond en schrijf Mouthena!

https://www.facebook.com/FreeMouthena

Klik om toegang te krijgen tot EL%20MOUTHENA%20IN%20PRISON8.pdf

Datum: 3 december 2013
Locatie: Autonoom Centrum Den Haag, Willem van Outhoornstraat 17
Vega soep: 19:00
Start schrijfavond: 20:30
Facebook event: https://www.facebook.com/events/162096090667222