Strijdbare solidariteitsactie voor Pussy Riot.

Posted on augustus 24, 2012


Een bont gezelschap van zo’n 40 activisten voerden vandaag actie voor de deur van de Russische ambassade om zo hun solidariteit met het feministisch punkcollectief Pussy Riot te uiten.

Met trommels, toeters, fluitjes en spandoeken met teksten als “stop the repression on sexuality and artistic expression” en “Freedom for Pussy Riot” eiste de 40 activisten de onmiddellijke vrijlating van de 3 Pussy Riot leden die afgelopen week tot 2 jaar strafkamp veroordeeld zijn voor het spelen van een anti Poetin nummer in de grootste kerk van Rusland.

Over heel de wereld besteed de media vol op aandacht aan de actie van Pussy Riot, want wat is er mooier dan negatieve berichtgeving over Rusland. Echter blijft de media erg oppervlakkig over de achterliggende gedachten van Pussy Riot. Waar de tekst van het nummer daadwerkelijk over gaat en de idealen van Pussy Riot worden helaas nauwelijks genoemd.

De actie was namelijk gericht tegen het samengaan van de Russische Orthodoxe Kerk (ROC) en de Poetin-regering. Het ROC staat pal achter Poetin waardoor protest en verzet de kop in wordt gedrukt. Zo heeft de Kerk Poetin bijvoorbeeld benoemt als heilig figuur en riep zij de bevolking op om daarom niet in verzet te komen tegen Poetin en zijn beleid. Op deze manier is het ROC de tweede grote speler in het vuile politieke spel in Rusland en zorgen het ROC en de Poetin-regering voor een wederzijdse instandhouding van hun macht. Pussy Riot deden hun actie op het altaar van de kerk: een plek die officieel verboden is voor vrouwen. Deze symbolische locatie versterkte een tweede boodschap van Pussy Riot, namelijk dat er verzet moet komen tegen de patriarchale en seksistische moraal en waarden die de Kerk promoot. Zoals Pussy Riot zelf liet weten is er in Rusland geen ruimte voor “vrijheid van keuze en de vorming van politieke, gender en seksuele identiteit, kritisch denken, multiculturalisme en aandacht voor hedendaagse cultuur”.Naar aanleiding van de actie van Pussy Riot bracht de Unie van Vrouwen van het ROC zelfs een statement uit tégen feminisme.

De strijd van Pussy Riot is meer dan de strijd om vrijheid van meningsuiting alleen. Het is een totaal strijd tegen kapitalisme, religie, conventionele moraal, ongelijkheid en het gehele zakelijke staatsbestel. Net als wij, strijd Pussy Riot voor een wereld zonder uitbuiting. We are all Pussy Riot!

Solidariteit met het internationale feministische verzet!
Tegen kerk, staat en kapitaal! Free Pussy riot!

Autonomen Den Haag

Posted in: Actie, Nieuws