Inlichtingendiensten en het studentenverzet

Posted on april 6, 2012


Op 26 maart publiceerden onderzoekers van Buro Jansen en Janssen het artikel ‘Gaan jullie stenen gooien?’ Het artikel geeft een goede inkijk in de pogingen van de Regionale Inlichtingen Dienst (RID) en de Algemene Inlichtingen en Veilheids Dienst (AIVD) om de studenten beweging in kaart te brengen.

Van april 2010 tot de zomer van 2011 was er een reeks acties tegen de bezuinigingen op het onderwijs. Ludieke acties op straat of in universiteiten, bezettingen van hogescholen en faculteiten en demonstraties in verschillende steden. In het najaar van 2010 nam het protest in omvang toe en in januari 2011 demonstreerden ruim 10.000 studenten tegen de bezuinigingen. Dit ontging ook de inlichtingendiensten niet. Het artikel geeft enkele voorbeelden hoe geprobeerd is informatie te verzamelen. Zo komen er studenten aan het woord die zijn benaderd, zij vertellen hoe verschillende inlichtingendiensten studenten probeerden te overtuigen informatie aan hun door te spelen.

Een interresant artikel om te lezen. Voor iedereen is die zich bezig houdt met sociale strijd of daar ooit nog aan mee wil doen. Want ga je de straat op voor je idealen dan kan je zomaar benaderd worden door de inlichtingendiensten. En dat is goed om te weten!

Lees het artikel van Buro Jansen en Janssen hier.

Posted in: Nieuws