De verzuimpolitie (zembla docu)

Posted on april 1, 2012


Onlangs zond Zembla de documentaire ‘de Verzuimpolitie’ uit. Deze docu geeft inzicht in de praktijken van commerciële verzuim-bedrijven (in het bijzonder het bedrijf Verzuim Reductie), welke ontstonden na het privatiseren van de arbomarkt in 2005.

Get Microsoft Silverlight
Bekijk de video in andere formaten.

De taak van deze verzuimbedrijven is het registreren van ziekteverzuim en het zogenaamde ‘begeleiden’ van zieke werknemers terug naar de werkvloer.Verzuim Reductie is in wezen een callcenter. Medewerker van het bedrijf bekijken bij elke ziekmelding of deze volgens hun terecht is. Ondanks dat ze geen medische opleiding hebben gevolgd, vragen ze de ziekmelders het hemd van het lijf over de reden van ziekmelding. Deze informatie wordt vervolgens opgeslagen en doorgespeeld naar de werkgever, ongeacht de aard van deze gegevens (van een griepje tot suicidale neigingen). Het moge duidelijk zijn dat er voor deze callcentermedewerkers geen beroepsgeheim bestaat zoals deze wel bestaat voor artsen. De gegevens van patiënten moeten normaal gesproken opgeslagen worden zodat zeker de werkgever er niet bij kan; in dit geval ligt alle informatie ongeveer op straat. Deze schendingen van privacywetgeving werden blijkbaar jarenlang onopgemerkt, zo bestaat er geen instantie die toezicht houd op deze verzuimbedrijven.

Ook worden ziekmelders onder druk gezet zo snel mogelijk weer aan het werk te gaan; dit alles zonder medisch advies. Wordt er al doorverwezen naar een bedrijfsarts, is dit in veel gevallen later dan de volgens medische voorschriften toegestane termijn.

Het is belachelijk dat mensen met gezondheidsklachten te maken krijgen met een gezichtsloos bedrijf dat (hoewel ze zelf uiteraard anders beweren), enkel de financiële belangen van de werkgevers behartigen. Typerend is de uitspraak van directeur Marcel Wenting in de documentaire: “Je moet ook denken aan de portemonnee van de werkgever.” Laat het duidelijk zijn dat het enkel en alleen zou moeten gaan over de gezondheid van de werknemer.

Aan de praktijken van Verzuim Reductie en soortgelijke bedrijven moet onmiddellijk een einde komen. Bakken geld verdienen over de rug van zieke arbeiders kan niet getolereerd worden!

Posted in: Nieuws